Nous utilisons nos propres cookies et ceux de tiers pour analyser nos services. Si vous continuez à naviguer, nous considérons que vous acceptez leur utilisation. Plus d'informations ICI

1928 1929 INSTITUTO PEDRO MATA (REUS - TARRAGONA) ”PERE MATA” Libro de presentación


6 fotos 1928 1929 INSTITUTO PEDRO MATA (REUS - TARRAGONA) ”PERE MATA” LIBRO DE PRESENTACIÓN (Libros Nuevos - Ciencias, Manuales y Oficios - Psicología y Psiquiatría )

  • Éléments: 1

    État: Normal (avec des signes d'utilisation normale)

    ver descripción


    Psiquiatría - Psiquiátrico - Manicomio - Frenopático

    Una joya para la historia de la psiquiatría en Catalunya

    1928 1929 INSTITUTO PEDRO MATA (REUS - TARRAGONA) "PERE MATA" Libro de presentación (en castellano)

    Fué durante muchos años el psiquiátrico de referencia en toda Tarragona

    Mucha fotografía

    magníficas tablas de estadísticas de todo tipo: ingresados, curados, aliviados, muertos..etc

    64 págs. + portadas 182 x 131 mm. aprox. portadas con rayas de lápiz...página de respeto rayada con lápiz... pág. 5 rayas de lápiz...pág.9 rayas de lápiz, ...pág.15 una raya de lápiz...pág 17 rayas de lápiz...pág. 25 pequeña raya de lápiz...pág. 32 y 33 pequeñas y tenues manchas que no afectan a las fotos...pág. 51 rayas de lápiz...pág. 57 pequeño rasgado sin falta...pág. 58 mal tonsurada y ha dejado su canto superior derecho en la pág siguiente....lomo un poquitín tocado en los extremos.

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    L'Institut Pere Mata de Reus és l'hospital psiquiàtric de la ciutat, encara que dóna servei a una regió molt més gran. Va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït entre 1897 i 1912, en l'estil modernista propi d'aquest arquitecte. El nom és un homenatge al metge reusenc Pere Mata i Fontanet. El conjunt arquitectònic modernista està catalogat com a BCIL i, específicament, el pavelló dels Distingits és un Bé Cultural d'Interès Nacional des del 2013. El centre és operador de serveis de salut mental, i gestiona una àmplia xarxa de dispositius de titularitat pública: des dels serveis especialitzats de la xarxa ambulatòria per a adults i per a infants i joves de menys de 18 anys, fins als recursos d'hospitalització i d'altres d'especialitats.

     

    L´edifici encara es fa servir com a hospital psiquiàtric, i també per a consultes psiquiàtriques de la seguretat social. S'hi accedeix per una petita carretera des de la carretera d'Alcolea del Pinar, que va de Reus a Falset. El conjunt disposa d'un ampli domini d'unes 20 hectàrees. Molt a prop se situen les Parcel·les Pelai (Reus) i no gaire lluny el lloc conegut com a Boca de la Mina amb els dipòsits d'aigua de la ciutat. Conjuntament amb la tasca pròpiament assistencial, des de 1983 aquesta organització ha desenvolupat una molt important actuació relacionada amb la docència, la formació i la investigació, de manera que l'Institut Pere Mata no entén avui la seva existència sense aquesta estratègia sòlida de futur que es basa en l'assistència, la docència i la recerca. És per això que l'Institut Pere Mata és un hospital universitari amb unitat docent de la Facultat de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en el qual s'imparteix tant formació de pregrau (pràctiques de psiquiatria, infermeria…), com de postgrau (màster de salut mental: investigació en psiquiatria, neurotoxicologia i psicofarmacologia, i programes de doctorat). L'Hospital Universitari està acreditat pel Ministeri de Sanitat i Política Social per formar metges, psicòlegs i infermers residents. D'altra banda, en els objectius principals de l'Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata hi ha també la investigació. Tots els tècnics de l'Institut estan convençuts que la millor forma de mantenir una actualització professional és participar activament en tasques d'investigació. Per aquest motiu es realitzen treballs d'investigació bàsica, clínica i epidemiològica que han estat finançats en convocatòries públiques (Ministerio de Sanidad y Política Social; Instituto Nacional de Consumo; Ministerio de Ciencia e Innovación; Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; Fundació La Marató de TV3; Genoma España…) o que es financen amb recursos propis de la institució.

    El Govern de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi el 2014 "pel valuós servei prestat en els àmbits de la salut mental, la discapacitat intel·lectual i l'atenció a les persones grans, així com en el conjunt de l'obra social de les fundacions que hi són vinculades".

    Descripció: Hi ha un conjunt d'elements que s'han mantingut en la construcció de tot el complex de l'Institut Pere Mata, que han aconseguit que tingui una imatge unitària: els edificis han estat construïts amb façanes d'obra vista sobre un sòcol de pedra. Les cobertes són majoritàriament a doble vessant amb teules àrabs. Els emmarcats de portes i finestres són de pedra calcària i s'usen aplicacions de ceràmica esmaltada blanca i blava per decorar les façanes. Alguns detalls indiquen que des del començament es va tenir present la qualitat de vida dels interns: per exemple, el mur que encercla el recinte es construí ensorrat en una fossa perquè no impedís la visió del paisatge dels jardins, però garantint l'aïllament dels malalts.

    Pavelló de Serveis Generals

    Pavelló amb planta en forma de H, situat al centre del projecte de l'Institut, que havia de quedar alineat amb l'església que no es va construir i hauria marcat l'eix de simetria del pla general. Originalment destinat als serveis generals, la cuina, el rebost, la farmàcia, els rentadors... però des d'un principi s'hi van situar els serveis d'administració, funció que encara fa actualment. Aquest edifici de tres plantes, tenia a la primera i segona planta l'habitatge del director del centre. A la façana principal hi ha un gran àngel protector de pedra, obra, segons els contemporanis, d'Eusebi Arnau. Inclou la torre del dipòsit de l'aigua, que és una de les imatges més característiques de l'Institut. Les façanes combinen la maçoneria, l'obra vista, els detalls de pedra, i la ceràmica vidriada, dissenyada per Lluís Bru. Els interiors, molt reformats, conserven part dels mosaics originals i alguns tancaments de vidrieres en el que va ser l'habitatge del doctor Briansó.

    Pavelló número 6 o Pavelló dels Distingits

    És, sense cap dubte, l'edifici més destacat de tot el centre, projectat per allotjar-hi els malalts de gran poder econòmic, que en pagar quotes més elevades podien gaudir de més comoditats. Va tenir tres etapes constructives: primer els dos cossos extrems coneguts com els "xalets", entre els anys 1901 i 1904. Més tard es construí el cos central que uneix els dos edificis, que s'acabà el 1908. Domènech i Montaner va fer participar en la construcció d'aquest pavelló alguns dels seus col·laboradors principals: Lluís Bru, que ja intervenia en el complex, l'esgrafiador Joan Paradís, l'ebenista Josep Prat, del carrer de Ferlandina de Barcelona, els vitrallers Rigalt, Granell i Cia. i les cases de Barcelona, Santamaria, de llums, Escofet, de paviments hidràulics, o els arrimadors ceràmics de la casa Pujol i Bausis, d'Esplugues de Llobregat. L'edifici consta de planta baixa i tres plantes. La planta baixa té els espais comuns, sala, menjador i sala de billar, que estan profusament decorats i tenen espais a doble alçada. A la primera i segona plantes, a més de la planta baixa, se situen les diferents habitacions, a les quals s'arriba a través de galeries que, amb finestres obertes al jardí, actuen de passadissos. Als extrems de les galeries hi ha les cambres de bany i els sanitaris comunitaris, que es complementen amb els vàters individuals que hi ha a cada una de les habitacions. Els dormitoris i sales annexes conserven el mobiliari original. La tercera planta es feia servir per a instal·lacions de serveis, com ara el guarda-roba. Alguns elements il·lustren l'interès de Domènech a crear una arquitectura adaptada a la funció: així, l'escala no té ull central per evitar accidents, i, allà on és possible, les reixes són substituïdes per vidrieres amb ànima de ferro. L'edifici s'aixeca sobre un sòcol de maçoneria. El parament de la façana és construït amb obra vista, mentre que es fa servir la pedra als emmarcaments de les obertures i altres detalls decoratius, que es complementen amb plafons ceràmics i treballs escultòrics. La façana que s'alça sobre el passeig central del recinte, orientada a l'oest, està especialment enriquida amb detalls arquitectònics d'arrel medieval, àngels, paons, elements d'heràldica i repertori floral. Actualment està fora d'ús i, integrat a la Ruta del Modernisme de la ciutat, és l'únic pavelló que es pot visitar.



Informer sur ce lot